Nyt ollaan reilu puoltoista viikkoa hengailtu Aasian puolella ja ollaan jo vähän tutustuttu thaikulttuuriin. Ajattelin kertoo jotain juttuja, mitä oon huomannu ja oppinu täällä ollessani.

Thaimaassa on tärkeetä kohteliaisuus ja kunnioitus. Vanhempi ihminen on aina korkeemmassa asemassa kuin nuori. Toisaalta myös meitä kunnioitetaan täällä paljon ihonvärin ja oletetun varakkuuden takia.

Pään ajatellaan olevan ihmisen puhtain paikka ja jalkojen likasin. Siksi toisten päähän koskeminen on tosi epäkunnioittavaa, poikkeuksena lapset. Jalalla ei saa siirtää tavaroita eikä jalkapohjalla osoittaa ketään suoraan. Ihmisten yli ei myöskään astuta.

Kohteliaisuuteen kuuluu myös hymyily ja ei-sanan välttäminen. Ollaan myös huomattu kotivierailuilla, että meille pyritään aina tarjoamaan istumapaikat. Vain kaikkein köyhimmät perheet ei pysty tarjoomaan meille tuoleja.

Torstain kotivierailulla.

Torstain kotivierailulla.

Kuningas on täällä hyvin korkeessa asemassa, ja on rikos puhua hänestä loukkaavasti. Kuninkaan kuva on taloissa kaikkein korkeimmalla ja kaupungilla näkee siellä täällä upeasti koristeltuja muotokuvia hänestä. Olis myös hyvin loukkaavaa astua setelin päälle, sillä siihenkin on hänen kasvonsa ikuistettu.

Liikennekulttuuri on täällä lievästi sanottuna erilainen ku Suomessa... Nopeusrajotuksia ei oo ja auton kyytissä saa olla niin monta ihmistä ku mahtuu, myös katolla ja perälavalla istuminen on normaalia. Lukemattomat skootterit viilettää tuhatta ja sataa, harva käyttää silti kypärää. Täällä suuri seikkailu on tien ylittäminen jalkaisin. :D

Taksin kyydissä voi matkustaa näinkin :D

Thaimaan pääuskonto on buddhalaisuus, mutta siihen sekottuu elementtejä hindulaisuudesta ja henkienpalvonnasta, animismista. Lähes joka kodin pihassa on koristeellinen henkien talo, ja niille hengille tuodaan uhriksi mm. kukkia ja ruokaa.

Henkien talo ravintolan puutarhassa.

Henkien talo ravintolan puutarhassa.


Onhan täällä myös muutama kristittyki. He, ainakin täällä Riverissä, ylistää äänekkäästi. Sekä nuoret että vanhat pomppii ja tanssii musiikin tahtiin, värivalot ja sähkökitara on kovasti käytössä. Rukoilu ei oo täällä hiljentymistä vaan yhteen ääneen korotetaan ääntä Jumalan puoleen. Se on erilaista ku Suomessa, mutta ihmisistä välittyy aito usko mahtavalla tavalla.

Torstain Prayer Night.

Torstain Prayer Night.

-Henna

Comment