Follow -opetuslapseuskoululaisten ylläpitämä blogi valaisee ulkomaailmalle sitä arkea ja juhlaa, jota kulloinenkin vuosikurssi käy yhdessä läpi. Spottivalojen alle pääsee luokan opiskelijoita ja apuopettajia sekä heidän ajatuksiaan ja oivalluksiaan, ja tietenkin kotimaan- ja ulkomaan aktiot. Henkilö, joka on blogin osalta jäänyt vielä vaille sen suurempaa esittelyä, on koko opetuslapseuskoulun primus motor, tennisässä, Pepsi Maxin suurkuluttaja, Iso Kirjan oma Mr. Olympia opettajamme Tommi Lenho. 

Seuraavana 15 toinen toistaan visaisempaa kysymystä suoraan Lenhon kahdeltatoista opetuslapselta:

1. Kuka on Tommi Lenho hänen omin sanoin?

- Aikaisemmin olen vastannut tähän kysymykseen sen kautta, mitä mä teen, mutta nykyään lähtisin ehkä enemmän siitä, kuka oon. Olen uskova mies ja Jumalan rakastama lapsi vioistani huolimatta. Oikeastaan kaikki muu minussa on alapointteja tähän. Mulla ei oo vielä omaa perhettä, joten voisi sanoa, että perheeseeni kuuluu isä, äiti, sisko, hänen miehensä ja heidän kolme tytärtään.

2.  Miten päädyit Ison Kirjan opettajaksi? 

- Olin lapsi- ja nuorisotyöpastorina Kouvolassa. Pidin työstäni, mutta tuli olo, että tarvisin lisää koulutusta. Omaehtoinen, joskin ahkera teologian lukeminen ei ollut tarpeeksi järjestäytynyttä, joten pienen selvittelyn jälkeen päätin hakea Isolle Kirjalle maisteriopintoihin. Olin juuri valmistunut Filosofian maisteriksi Helsingin Yliopistosta, pääaineenani englannin kielen kääntäminen ja tulkkaus.

- Aloitin Isolla Kirjalla opiskellen ensimmäisen kahden vuoden aineita ikään kuin siltaopintona. Jatkoin siitä erikoistavina opintoina lähetyslinjalle ja tein samalla maisteriopintoja.
Opiskelu Isossa Kirjassa alkoi osaltani 2009 tammikuussa ja valmistuin kesällä 2011. Opiskelin viimeistä kevättäni, kun koulun vararehtori Markku Ojaniemi kysyi, voisinko opettaa viikonloppuseminaarissa evankelioinnista.  Kevään lopussa esitettiin toinen kysymys: tulisinko syksyllä opettamaan enemmänkin. Jäin siis suoraan töihin. Koin yliluonnollista johdatusta tässä kaikessa. Nyt kun katsoo taaksepäin, niin voi levollisin mielin sanoa, että tää on todella ollut mun paikka. 

 3. Mikä sai sut kiinnostumaan hengellisen työn tekemisestä? 

- Kiinnostus hengelliseen työhön tuli uskoontulon jälkeen aika pian (2003).  Tein seurakunnassa monenlaista työtä vastuun kasvaessa pala palalta.  Pyhäkoulun avustelusta evankeliointityöhön, sieltä varkkien ja nuortentyöhön aina saarnausvastuuseen asti.   

4. Teit pitkän uran tennis-ammattilaisena. Mihin ura päättyi? Mikä on paras tennismuisto?


- Jouduin toteamaan että, oman tasoni yläraja on tässä, enkä taida päästä korkeammalle. Olin tuolloin 27-vuotias. Koin myös opiskelujen aloittamisen painetta. Päästyäni opiskelemaan huomasin sen tuntuvan niin mukavalta, että tennis ei tuntunut siinä rinnalla enää hyvältä. Parhaimpia muistoja tennisuralta on paljon, mutta mainittakoon esimerkiksi Davis Cupissa ranskalaisen Guillaume Raouxin voitto kaksinpelissä. 

 5. Olet kertonut tulleesi uskoon Raamattua lukemalla. Kuinka se tarkalleen ottaen tapahtui? Mitä huomasit? Mikä Raamatussa sai sinut syttymään?

- Seurustelusuhteen päättyminen vuonna 2001 oli elämässä iso hetki ja laittoi pohtimaan elämää ja sen tarkoitusta. Aloin käymään seurakunnassa. Sain Helsingissä eräästä seurakunnasta Study Bible -Raamatun. Sitä lukiessani sisimmässäni alkoi kuplimaan. Halusin lukea Raamattua ja käydä seurakunnassa yhä enemmän. Luin Raamatun muutamaan kertaan läpi 1,5 vuoden aikana. 

Lähdin 2002 syksyllä Kouvolaan opiskelemaan, en ollut silloin kuitenkaan tehnyt vielä uskonratkaisua. Kouvolassa aloin käydä evankelisten opiskelijoiden illoissa. Samassa illassa ollut helluntainuori kysyi minua heidän nuorteniltaansa. Heti ensimmäisestä nuortenillasta lähtien paikka tuntui kodilta. Ilmapiiri oli lämmin ja näin että nuoret elää sanaa todeksi. Ajan kuluessa rohkaistuin rukoiltavaksi ja sanoin Jumalalle synnin tuntoisena, että tahdon antaa koko elämäni Sinulle. (Joh 16:8) 

Raamatussa sytyttävää oli ja on edelleen koko kokonaisuus, ei vaan yhtä juttua. Nykyään suosikit ovat Johanneksen ja Markuksen evankeliumi ja Paavalin kirjeet. 

6.  Mikä oli unelma-ammattisi ennen nykyistä työtä? 

- Unelma ennen nykyistä työtä oli olla tennisammattilainen. Se unelma syntyi jo 10 vuotiaana. Uran jälkeen valmentaminen tai muu toiminta tenniksessä ei kuitenkaan kiinnostanut. Mietin vaihtoehtoina urapolulleni mm. toimittajan, opettajan, lakimiehen ja englannin kielen kääntämisen ja tulkkauksen koulutuksia ja päädyin näistä viimeiseen.

7. Missä maissa olet käynyt? 

- Laskujeni mukaan olen käynyt tähän mennessä yhteensä 65 valtiossa. Euroopassa olen käynyt jokaisessa valtiossa muutamaa Balkanin maata lukuunottamatta. Myös Etelä-Amerikan sekä USA:n ja Kanadan olen kahlannut kokonaan. Aasiassa olen käynyt noin 10 maassa ja Afrikassa neljässä. Eli Oseania ja Afrikka vielä kunnolla haltuun ;)

 8. Tommi Lenhon unelmien loma? 

Floridaan, jos kyseessä löhöilyöloma, tai Israel, jos haluan syvyyttä. Israelissa viehättää sen Raamatun läheisyys. 

9. Puhut englantia kuin jenkki konsanaan. Miksi näin? Oletko henkisesti amerikkalainen?  

- En koe olevani henkisesti amerikkalainen, mutta olen kieltämättä saanut ja ottanut paljon vaikutteita amerikkalaisesta kulttuurista - myös kieleen sillä on ollut iso vaikutus. Siskollani on sama juttu. Elokuvilla on ollut ehkä kielitaitooni isoin vaikutus. Henkisesti koen olevani täysin suomalainen. 

 10. Mitä sanoisit 15-20 vuotiaalle itsellesi?

"Mieti mikä sun elämässä on se tärkein juttu." Omassa elämässä tämä ajatus kumpuaa tenniksen kautta. Ammattimaiseen suuntaan siirtynyt elämä vei pois lapsen uskosta. Nyt kun miettii, niin vuodet jolloin ei ollut uskossa, olisivat voineet olla todella erilaisia uskovana tennisammattilaisena. 

11. Syksyn aikana on käynyt selväksi rakkautesi Pepsi Maxia kohtaan. Miksi juuri Pepsi Max? 

Suosikki oli vuosia kokis. Kahvia en ole koskaan oppinut juomaan. Huomasin aikuisiällä urheilu-uran jälkeen, että kuluttamani kokiksen määrä suhteessa treenien määrään ei esiintynyt edukseen kropassani. Light-versioihin vaihdettuani Pepsi Max löysi tiensä sydämeeni. 

12. Mikä on lempiruokasi?

Hyvä pihvi. Härän tai naudan ulko/sisäfile, halloumi-juuston kanssa.

13. Mistä unelmoit?

- Kliseisyydestään huolimatta evankeliumin eteenpäin menosta. Kutsumukseni takia tietysti esimerkiksi opettamisen kautta. Arkisempana unelmana on omien tavotteiden saavuttaminen, oli kyseessä sitten tavoite punttisalilla tai uusien asioiden oppimisessa. Yhtenä konkreettisena mainittakoon unelma väitöskirjan saamisesta valmiiksi sekä kreikan ja heprean parempi ymmärrys. Naimisiin menokaan ei ole mikään pois heitetty unelma. 

14. Ketä ihailet? 

Jeesusta jos ei sano, niin joku suuttuisi. Raamatun henkilöistä olen aina ihaillut myös Paavalia. Tennisaikana Pete Sampras säväytti rauhallisuudellaan ja taidollaan. Robert De Niroa ihailen näyttelijänä. 

15. Tämän blogin kirjoittajana taidan olla jäävi kysymään, mitä mieltä olet meistä Followlaisista, mutta mikä Followssa on parasta? 

- Yleisesti: yhdessä tekeminen, yhteisöllisyys, tärkeiden asioiden pohtiminen ja kasvaminen. Apuopettajien ja opiskelijoiden kombo. 

- Kiteytettynä: kasvaminen Kristukseen yhdessä. Liikunta tuo tähän kaikkeen vielä oman mausteensa.

- Tämän vuoden Follow:ssa: syvälliset, pitkälle viedyt keskustelut ja perheenomainen ryhmähenki. 

(Olin myös lukevinani tommin silmiltä, että: kolmas kerta toden sanoo...)

-Huikeinta on, että jokainen vuosikurssi on ollut erilainen. 

Tommin apuopettajina ja apukäsinä toimivat Jessika ja Janne, jotka ovat valmiita laittamaan itsensä likoon tilanteessa kuin tilanteessa.

Tommin apuopettajina ja apukäsinä toimivat Jessika ja Janne, jotka ovat valmiita laittamaan itsensä likoon tilanteessa kuin tilanteessa.

Tommin temppeli on tikissä. Sielun ja ruumiin kunnossapito on tärkeää entiselle ammattiurheilijalle.

Tommin temppeli on tikissä. Sielun ja ruumiin kunnossapito on tärkeää entiselle ammattiurheilijalle.

- Matias

Comment