Raamatussa kerrotaan kertomus samarialaisesta naisesta, jonka luokse Jeesus tuli pyytämään vettä janoonsa. Tuon ajan kulttuurissa tuollainen käytös oli ennenkuulumatonta, sillä naista ei arvostettu, eivätkä juutalaiset seurustelleet samarialaisten kanssa. Sen lisäksi nainen oli julkisyntinen ollessaan seitsemän eri miehen kanssa. Jeesus ei kuitenkaan välittänyt naisen asemasta yhteiskunnassa eikä hänen taustoistaan. Hän piti naista samanarvoisena ja jopa ylempänä itseään pyytäessään naiselta apua omaan vaivaansa.

Thaimaan aktiossa työmme ytimenä toimi tämä Raamatun kertomus ja sen sanoma konkretisoitui meille arkipäivämme elämässä. Kohdatessamme ihmisiä emme välittäneet heidän taustoistaan, emme siitä, olimmeko samasta uskonnosta tai samanmielisiä. Kohtasimme heitä ihmisinä, jotka tarvitsevat rakkautta ja yhteyttä muihin. Emme halunneet kohdata heitä viisaina länsimaalaisina, vaan ihmisinä, jotka halusivat oppia thaimaalaisilta heidän kulttuuristaan, tavoistaan, uskonnostaan ja elämästään. Asetuimme heidän tasolleen ja toisinaan jopa avuttomina ja nöyrinä heidän alapuolelleen. Näin me saimme heihin todellisen yhteyden, pääsimme heidän rinnalleen ja rikoimme muuria, mikä kenties olisi syntynyt, jos olisimme menneet heidän luoksensa länsimäiseen tyyliimme.

Ymmärsin tästä Raamatun kertomuksesta sekä tavastamme kohdata ihmisiä, mitä todellisuudessa tarkoittaa Raamatun sanoma asettua toistemme alapuolelle. Opin Thaimaassa enemmän, mitä on nostaa lähimmäinen itsensä yläpuolelle ilman että kuitenkaan vähättelisi itseään. Näin, mitä todella saa aikaan se, kun vilpittömästi lähestymme ihmisiä rakkaudella ja sopivalla uteliaisuudella. Se oli avain ihmisten sydämiin. Toisinaan jouduimme toimimaan ihmisten kanssa ilman yhteistä kieltä. Silloin yhteyden avaamiseksi ja evankeliumin kertomiseksi nousivat todella arvoonsa rakkaus. Pieni hymy, käsien nosto kiitokseksi ja kunnioitukseksi, avun tarjoaminen ja pyytäminen käsiliikkein olivat keinoja osoittaa ja välittää Jumalan ylitsevuotavaa rakkautta.

Useamman kerran Thaimaan aktiossa saimme kokea myös ihmeellistä rakkautta paikallisilta. Etenkin vuoristossa ollessamme, missä ihmiset elävät meidän länsimaisesta näkökulmastamme äärimmäisessä köyhyydessä, saimme huomata, miten ihmisten onni ja lähimmäisen rakkaus eivät riipu heidän ulkoisista puitteistaan. Koin jopa suurta vääryyttä vuoristossa, kun saimme paikallisilta niin paljon rakkautta ja apua, vaikka tarkoitus oli ollut se, että me menisimme auttamaan heitä. Se tuntui uskomattomalta ja herkisti varmasti kaikkien meidän sydämemme. Rakkaus saa ihmeitä aikaan. Rakkaus murtaa muureja. Rakkaus luo yhteyttä toisiimme. Rakkaus voi avata lukkoja. Rakkaus on kieli kaikkeen maailmaan.

Lomahommia..

Lomahommia..

Vesijumppaa.

Vesijumppaa.

Rakkaudella Eve

Rakkaudella Eve

Comment