Työpöytäni äärellä jälleen kerran pohdin kristityn kasvua. Onhan siitä taas huomenna tunnit. Mieleeni muistuu eilinen Jumalan oppitunti minulle kristityn kasvusta. Olin aikeissa katsella TV:tä, mutta kun avasin TV:n, ruutuun ilmestyi teksti: ”ei signaalia”. Monista yrityksistäni huolimatta TV ei suostunut näyttämään kuvaa. Sen jälkeen siirryin tietokoneelle, nettiyhteys ei toiminut. Sitten istuin sohvalla miettimässä, mitä nyt tekisin. Huomasin alkavani puhua vierasta kieltä, jota en ymmärtänyt. Siinä puhuessani kielillä, tunsin, kuinka Jumala oli minun turhan kiireen keskelle järjestänyt aikaa Hänelle itselleen. Tuo kokemus auttoi minua ymmärtämään, kuinka monet asiat vievät minulta aikaa kaikkeen muuhun kuin Jumalan kohtaamiseen.

Me tämän päivän ihmiset kulutamme aikaa netin, somen, TV:n jne. parissa niin paljon, että pysähtyminen ja hiljentyminen ovat meille suorastaan vieraita käsitteitä. Aikaisemmin ihmisille tuli paljon päivän mittaan pieniä hetkiä, joissa oli itsensä kanssa kahden, mutta nykyään media on aina viihdyttämässä meitä, emmekä jaksa muutamaa minuuttia olla vilkaisematta kännykkään, ipadille tai johonkin muuhun.

Taidankin opettaa huomenna jonkin hengellisen harjoituksen kristityn kasvun tueksi. Ensimmäinen asia, jota hengelliset harjoitukset vaativat on aika. Toisaalta hengelliset harjoitukset vaativat ajan, jolloin teemme ne, ja toisaalta ne ohjaavat meitä tarkkailemaan omaa ajankäyttöämme. Jos emme tarkkaile omaa ajankäyttöämme, hengellinen harjoitus helposti unohtuu kaiken muun alle. Hengellisiä harjoituksia varten meidän tulee varata vähintään 20 minuuttia aikaa. Siinä ajassa ehdimme pysähtymään päivän muilta kiireiltä ja hiljentyä ja rauhoittua Jumalan läsnäoloon. Tuo aika pitää tietoisesti pyhittää Jumalaa varten niin, että ihminen lakkaa ajattelemasta kaikkia muita arjen asioita ja antaa Jumalalle mahdollisuuden puhua.

Harjoituksen voi aloittaa muutaman minuutin hiljentymisellä, joka auttaa keskittymään Jumalaan, sen jälkeen oma rukous on paikallaan. Harjoitusta voi jatkaa lukemalla Raamattua ja miettimällä, mitä Jumala haluaa puhua tämän kautta. Raamatun sanan mietiskely on tärkeä osa hengellistä harjoitusta. Siinä annetaan Jumalalle tilaa puhua minulle. Lopuksi voi vielä kiittää, pyytää tai esirukoilla asioita, jotka ovat tulleet mieleen.

Huomenaamulla nähdään, miten Jumala on meidän harjoituksessa mukana.

- Eeva

Kirjoituksessa on viitattu, Kotila, H. (toim.) 2006. Hengellisen ohjauksen kirja. Helsinki: Kirjapaja.
Kirjoittaja on Ison Kirjan opettaja ja opinto-ohjaaja.

Comment