Haastattelussa Sami Aro-Panula

Ison Kirjan opettajalla Sami Aro-Panulalla on pitkä, viidentoista vuoden kokemus kristologian opettamisesta. Vaikeat kysymykset eivät ole Samille vieraita, mutta eräs puhutteleva piirre hänessä on kyky myöntää, että on olemassa asioita, joihin ei ole yksiselitteisiä automaatista tulostettavia vastauksia. Yksi tällainen vaikea aihe on Jeesuksen jumaluus.

 

Toimiko Jeesuksella armolahjat?

Kristinusko opettaa, että Jeesus ei ollut tavallinen ihminen, vaan Jumala. Mutta jos Jeesus oli Jumala, miten se näkyi hänen elämässään?

– Se näkyi muun muassa siinä, kun hän teki työtään, esimerkiksi ihmeitä, Sami vastaa. 

Toisaalta voidaan pohtia toimivatko armolahjat, esimerkiksi parantamisen, profetoimisen ja voimallisten tekojen armolahjat Jeesuksella silloin, kun hän teki ihmeitä.

– Niin, tämä on vaikea kysymys. Fil 2:5-11 sanoo, että Jeesus tyhjensi itsensä, mutta kysymys kuuluu, että mitä tämä tyhjentäminen tarkoittaa. Tyhjensikö itsensä jumaluudesta vai ei. Meillä on perinteisesti se käsitys, että Jeesus vain rajoitti itsensä niin, että hän ei toteuttanut itsenäisesti jumaluuttaan, vaan yhdessä Isä Jumalan kanssa.

Samin mukaan Jeesus teki ihmeet Jumalana. Hän toimi jumalallisten ominaisuuksiensa kautta, kun hän antoi esimerkiksi syntejä anteeksi. Opetuslapset taas antoivat syntejä anteeksi Jeesuksen nimessä, mikä alleviivaa ihmisen eroa Jumalaan: Jumalalla on valta ja auktoriteetti itsessään.

    

Kaikkialla läsnä ja kaikkitietävä — ihmisenäkin?

Kuitenkin jos Jeesus oli ihmisruumiissakin ollessaan Jumala, Hänellä oli oltava myös Jumalallisia ominaisuuksia. Mitä ne ovat?

– Ainakin hän oli täydellinen rakkaus ja täydellisesti pyhä. Sen sijaan kaikkialla läsnäolevuus ja kaikkitetävyys ovat hankalampia. Toisaalta koska hän oli ihminen, miten hän olisi pystynyt olemaan kaikkialla läsnä, toisaalta taas hän oli kuitenkin myös Jumala. Esimerkiksi Natanaelin tapauksessa (Joh. 1:43-51) voidaan pohtia, oliko tässä osoitus Jeesuksen kaikkitietävyydestä. Samoin veden päällä käveleminen — oliko sekin Jeesuksen jumalallista toimintaa?

Entä tiesikö Jeesus jo vauvasta asti, että hän oli samaan aikaan Jumala ja ihminen?

– Tätä on pohdittu IK:n oppitunneillakin moneen kertaan. Ainoa, mikä Raamatusta selviää, on että Jeesus näyttää 12-vuotiaana tienneen jotakin. Mutta tiesikö jo vauvana? Että kun hän syntyi, hän ajatteli: ”nyt ne leikkaa minun napanuoraa” ja ”pitääpä itkeä, jotta joku pukisi minut ja vaihtaisi vaipat, kun en itse vauvana voi”. Tietoisuus oli rajoittunut varmaan siinä mielessä, että Jeesus on pystynyt olla vauva niin kuin vauvat ovat.

Jumalan ihmiseksi tuleminen on pysäyttävä ja hätkähdyttävä asia. Mitä se oikeastaan kertoo Jumalasta, että hän syntyy vauvaksi, käy läpi syntymän ja elää ihmisten keskellä ihmisenä?

– Samaistumisesta. Hän tulee yhdeksi meistä ja käy koko tien läpi, mutta kuten Hepr. 4:14-15 sanoo: ilman syntiä. Synnittömyydessä näemme hänen jumaluutensa. Ja jumaluutensa ja virheettömyytensä vuoksi hän on sopiva sijaisuhri meidän syntiemme edestä. Se hinta, minkä Jumala maksoi, oli riittävä ja siksi meillä on pääsy hänen luokseen.


Lyhyesti

Millainen Jumala on? — Armahtava.

Comment