Haastattelussa Taina Karhu

Taina Karhu opettaa Isossa Kirjassa kristologiaa, joten kukapa olisi sopivampi henkilö puhumaan tämän kuukauden teemasta eli Jeesuksesta. Jeesuksesta on puhuttu ja puhutaan paljon, niin paljon ja usein sellaisella tavalla, että osa puheesta katoaa informaatiotulvaan. Nyt tarvitaan siis rohkeutta puhua asiasta niin, että se herättää.

 

Ihmisyydestä ei puuttunut mitään

Jeesus on Jumala, joka tuli ihmiseksi. Tämä on kristinuskon perustotuus, josta ei luovuta. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? 

– Hänessä oli kumpikin puoli sataprosenttisesti, eli kummastakaan ei puuttunut mitään. Se on aika rohkeasti sanottu, mutta niin se on, Taina hymyilee leveästi. 

Muslimeille on kauhistus, että Jumala olisi muka tullut ihmiseksi, ja kun asiaa oikein syvällisesti pohtii, sen ymmärtää.

– Se, että Jeesus oli ihminen, tarkoittaa, että hän koki kaiken mitä ihminen kokee. Jeesuksella oli nälkä, hän kävi suihkussa ja häntä väsytti. Hänellä oli myös ihmisen hormonitoiminta, finnejä ja muuta, koska täytyyhän hänellä olla, hän on ihminen.

Lisäksi Jumala syntyi mieheksi. Mitä tämä kertoo Jumalasta?

–  Uskon, että Jeesus oli sataprosenttisesti ihminen sekä miehenä että naisena, vaikka hän olikin miehen ruumiissa. Hän ymmärtää myös naisen kipuja ja naiseuteen liittyviä asioita, eikä se, että Jeesus oli mies, tarkoita kirjaimellisesti sitä, että Jumala on mies niin kuin ihminen on mies. Jumalalla ei ole samanlaista sukupuolta kuin ihmisillä.

Usein Jeesus ajatellaan huippukomeana miehenä, jonka ihokin on täydellisen sileä ja puhdas. Mutta mitäs jos Jeesus olikin joskus sairas niin, että hänen ihonsa oli täynnä märkiviä paiseita? 

– Jeesus oli ulkonäössä ja terveydessäkin ihminen sanan varsinaisessa merkityksessä. Hän oli juuri sopiva maanteitten pölyyn ja kaivolla istuskeluun keskipäivän auringon alla.


Jeesusta kasvatettiin

Yleensä ajatellaan, että Jeesus tiesi varhain, kuka hänestä tulee ja että hän oli kuuliainen lapsi, joka meni koko ajan kohti päämääräänsä. Oliko arki Jeesuksen kotona ollenkaan tavallista?

– Luulisin, että oli. Muistiko ja tiedostiko Maria koko ajan, että kyseessä oli erikoinen lapsi? Vai hätkähtikö hän välillä muistamaan sen arjen keskellä? En tiedä, tätä voi vain arvailla. Mutta kertomus Luukkaan evankeliumin toisen luvun lopussa, kun Jeesus jää 12-vuotiaana temppeliin ja häntä etsitään, osoittaa, että Jeesus oli heille lapsi, jota kasvatettiin ja myös toruttiin. Ja Luuk. 2:52 kertoo, että hän myös tarvitsi kasvua kuten ihminen.

Mutta Taina tietää, että Jeesuksen ihmisyyden ajatteleminen on vaikeaa ja hänen mukaansa sitä ajatellaan ylimalkaisesti. Ajatellaan, että ihmisruumis oli vain astia, jossa jumaluus kellui. Jeesuksen ihmisyyttä tulisi kuitenkin ajatella syvemmin, koska siihen on ladattu paljon.

– Se kertoo, että Jumala haluaa meidät omakseen. Hän haluaa saada meidät ymmärtämään, millainen hän on. Tullessaan ihmiseksi Hän teki rakkautensa hyvin konkreettiseksi.


Lyhyesti

Mitä tarkoittaa, että Jumala tuli ihmiseksi? — ”Minä rakastan sinua.”

Comment